neděle 19. listopadu 2017

Banánový shake s datlovým sirupem aneb snídaně v ománském stylu

Omán je země pohádková, přátelská, otevřená světu a přitom si uchovávající vlastní tradice. Jejich panovník sultán Kabús je lidem upřimně milován, neb je pokrokový a dal zemi do pořádku po krutovládě svého otce. Nebýt Kabúse, alláhví, jak by to s Ománem vypadalo, dost možná podobně jako aktuálně s Jemenem. Teď v listopadu se slaví Kabúsovy narozeniny, což je snad hned po náboženských svátcích největší událostí roku - kam se hrabe Silvestr. A tak vám na jeho počest přináším recept na pravou ománskou snídani. Získala jsem jej od svého ománského kamaráda a myslím, že to je jediné ománské jídlo, které umí připravit, tak si toho řádně považujte :)

Datle jsou ománským národním pokrmem, bez datlí by nedali ani ránu a datlové palmy jsou tam k vidění na každém kroku. Banány jsou další z mála druhů ovoce, kterému se na arabském poloostrově celkem daří, a tak s datlemi tvoří celkem logické kombo. K šejku už pak zakousněte pár celých datlí, zapijte kafem a můžete se cítit jako Ománec (třeba i s představou rollsroyce v garáži, mzdy, ze které se nestrhává daň a možnosti pojmout za manželku jednu až čtyři ženy :)

Ingredience (na 1 pořádnou sklenici):
1 velmi zralý banán
1 lžíce datlového sirupu
250 ml čerstvého mléka

Postup:
Banán nakrájíme, přidáme sirup a zalijeme mlékem. Rozmixujeme tyčovým mixérem a podáváme. Jíme k tomu datle a představujeme si, že jsme na slunném arabském poloostrově, slunce pálí, moře šplouchá, z dálky volá muezzin ;))

Žádné komentáře:

Okomentovat