středa 2. září 2015

Bezkonkurenční roláda z piškotového těsta



Recept na tuto roládu patří mezi poklady naší rodinné kuchařky. Prapůvodně recepis získala moje mamka od své kolegyně z práce, od těch dob už jsme ji ale doma pekli tolikrát, že už plně domestikoval. Tato roláda je opravdu bezkonkurenční, vždycky se podaří, je rychle hotová a snad ještě rychleji snědená. Podle toho, jaké ovoce je zrovna zralé, můžete obměňovat náplň. V zimě pak do ní zase využijete například zmražené jahody. 

Ingredience:
5 vajec
10 dkg cukru krupice
12 dkg hladké mouky
špetička soli

Postup:
Vejce rozdělím na bílky a žloutky. Bílky se solí vyšlehávám do tuhého sněhu, přičemž postupně zašlehávám také cukr. Když je to tuhé, přidávám za stálého šlehání také žloutky. Poté vypnu mixér a již jen za pomocí lžíce zašlehávám postupně mouku.

Plech vyložím pečícím papírem a na ten rozprostřeme důkladně vyšlehanou hmotu. Dáme péct na 200°C a pečeme zhruba 10 minut (pozor, jde to rychle! průběžně kontrolujte!).

Poté z trouby plech vyndám a roládu otočím tak, aby byl pečící papír nahoře. Pomalu a opatrně papír z rolády stáhnu. Pokud by se na papír mělo zachytávat těsto, tak papír navlhčenou utěrkou odmočím. Ještě za tepla zavinu do rolády a nechám vychladnout.

Po vychladnutí plním náplní dle libosti. Roládu jednoduše rozvinete, namažete náplní a opět zavinete. Můžete si vystačit s marmeládou nebo šlehačkou, já osobně mám ráda následující náplň:

Vaničku polotučného tvarohu smíchám s kelímkem zakysané smetany. K tomu přidám rozmačkané sezónní ovoce (na obrázku je verze s broskvemi, výborné jsou také jahody, ostružiny, borůvky...) a dosladím dle chuti. Nechám vychladit a podávám. 

Žádné komentáře:

Okomentovat