čtvrtek 26. února 2015

Růžičková kapusta s bramborem, šunkou a smetanou


Někdy mám ráda ty chvíle, kdy lednice zeje prázdnotou a já jsem nucená vymyslet i z toho mála dobré jídlo. Nebo situace, kdy je lednice plná nejrůznějších delikates, ale je nutně potřebuju zpracovat jen některé - ať už z důvodu blížícího se data spotřeby nebo proto, že jsou už nějaký pátek načlé, a tak se bojím, abych je o pár dní později nemusela vyhazovat. Dnešní oběd vznikl obdobně. Z nedávného ALPRO testování mi zbyla otevřená sojová smetana, vedle ní trůnila obyčejná smetana na vaření, ve spíži bylo posledních pár brambor, které už by na přílohu pro dva nevydaly a z přeplněného mrazáku na mě neustále vypadávaly mražené kapustičky. Jejich osud byl zpečetěn. Vzpomněla jsem si na recept z kuchařky Jezte česky (jejíž recenzi vám ještě dlužím) a na Hanku Michopulu a její kapustový hrnec, přizpůsobila jsem to svým potřebám a vznikl dobrý a vydatný oběd. A můžu se tak opět poplácat po rameni, jak šikovná a úsporná hospodyňka jsem a jakou radost by ze mě musela mít Anuše Kejřová, byla-li by ještě živa. 

Ingredience pro 2:
350 g kapustiček (čerstvých nebo zmražených)
4 středně velké brambory
15 dkg šunky (nebo slaniny, nejlépe vcelku)
150 ml smetany na vaření (té 12% - pokud nemůžete laktózu, můžete použít i tu sojovou od Alpra, je ale skoro až dost hutná)
lžíce másla
sůl, pepř, drcený kmín
1 malinká čili paprička (nemusí být)

Postup:
Brambory a kapustu uvaříme v osolené a okmínované vodě do změknutí (tj. asi 10 minut). Poté scedíme.
Na másle osmahneme šunku, pak přidáme uvařenou kapustu a brambory, přelijeme smetanou. Přidáme špetičku pepře, chilli papričku vcelku a asi 3 minuty dusíme, dokud smetana nezhoustne.
Poté vyndáme stranou chilli papričku a můžeme podávat.


Žádné komentáře:

Okomentovat