neděle 18. ledna 2015

Tažený štrúdl podle Romana Pauluse


Nedávno jsem vám zde psala o tom, jak upéct štrúdl z hotového listového těsta pro případy, kdy chcete štrúdl, ale nechcete se mořit s těstem. Dnes se spolu podíváme na poctivý tažený závin, který je sice také velmi snadný, budete ale potřebovat trochu trpělivosti a opatrnosti při tažení těsta. Inspirovala jsem se v jednom sobotním vydání Lidových novin, kde je pravidelná rubrika obsahující recepty a tipy od šéfkuchaře Romana Pauluse. Pár věcí jsem ale v receptu změnila podle svých chutí.



Ingredience:
Na těsto:
1 vejce
300g mouky
150ml vlažné vody
50ml oleje
špetka soli

Na náplň:
1 kg kyselejších jablek
lžíce rozpuštěného másla
2 lžíce strouhanky
vrchovatá lžička skořice
2 lžíce cukru
podle chuti hrstka ořechů či rozinek

Postup:
Prosiju mouku, přidám vejce, vodu, olej a sůl a zpracuji na hebké a vláčné těsto. Těsto by ale mělo zůstat poměrně řídké, pokud je přesto řídké příliš, přidám trochu mouku. Nechám minimálně hodinu (ale čím déle, tím lépe) odpočinout při pokojové teplotě. 
Poté si vezmu starší čistou utěrku nebo ještě lépe ubrus, ten řádně pomoučním a položím na něj bochánek těsta (mohu ho rozdělit na dvě části, pokud chci raději 2 menší šíšky). Nejprve několika tahy rozválím pomoučněným válečkem, potom přijdou na řadu ruce. Opatrně vsunu ruce pod těsto, zmáčknu je v pěst (dlaněmi dolů) a hřbety ruky opatrně těsto natahuji. Nejdřív od prostředka, potom kraje. Natahuji do té doby, než je těsto natolik průsvitné, že je přes něj vidět vzor ubrusu. Když je dostatečně tenké, pomažu jej rozpuštěným máslem, posypu opraženou strouhankou, na to nasypu jablka, na ně rovnoměrně skořici a cukr, popřípadě ořechy a rozinky. Poté opatrně zavineme (díky ubrusu či utěrce to půjde bez problémů). 
Položíme na pečícím papírem vyložený plech, potřeme zvrchu rozpuštěným máslem, můžeme ještě posypat ořechy a pečeme na 180°C asi 20-25 minut.
Dobrou chuť! 

1 komentář: