pondělí 12. ledna 2015

Finské palačinky z trouby alias Pannukakku


Jak jsem psala zde, finské palačinky mě opravdu dostaly. A protože se právě zuřivě učím na zkoušku ze statistiky 2 a tak nějak tuším, že se do středy stejně nestihnu připravit (znáte taky ten zoufalý pocit, když vypíšou jen jeden termín na celé zkouškové a vám se zrovna absolutně, ale absolutně nehodí?), Navíc jsem celý víkend strávila na kurzu krizové intervence, což je taky značně vyčerpávající. Rozhodla jsem se tedy, že si musím ten život taky nějak osladit. Finské pannukakku byly ta správná volba. 

Ingredience (na plech o velikosti 22x22 cm)
3/4 hrnku hladké mouky
3/4 hrnku mléka
1 sáček vanilinového cukru
1 vejce
půl lžičky prášku do pečiva
špetka soli
asi 2cm plátek másla (rozpustit)
+papír na pečení

Postup:
Předehřejte troubu na 200°C. Pekáč vyložte pečícím papírem. V míse smíchejte prosátou mouku s cukrem, solí a práškem do pečiva. V hrnku smíchejte mléko s vejcem a rozpuštěné máslo. Přilívejte k mouce a stále míchejte. Těsto by mělo být husté na nit. Vylijte ho na pekáč a vložte do trouby. Pečte asi 30 minut. Na závěr můžete zvýšit teplotu na 220°C a posypat cukrem.
Podávejte se zakysanou smetanou, šlehačkou, marmeládou, jahodovým kompotem nebo čokoládovou polevou - jak máte rádi :)


Pokud by vás zajímaly i jiné finské recepty, můžete se mrknout, jak se dělají např. finské povidlové větrníčky

Žádné komentáře:

Okomentovat