čtvrtek 15. ledna 2015

Croque madame neboli opečený toast ve vajíčku


Přiznám vám to bez mučení - croque madame opravdu nepatří mezi dietní či nějak jinak velmi zdravé svačinky. Ve chvílích časové tísně, nepříliš vybavené lednice či prosté chuti na něco skvěle nezdravého vám však vytrhne trn z paty. Je to variace na náš český vaječný řízek, smaženku, topinku se sýrem a tak podobně. Protože se jedná o pokrm veskrze spíš mastný a těžký, doporučuji k němu podávat velké množství zeleniny. Jednak tím jídlo odlehčíte, druhak budou vaše výčitky ohledně nezdravosti hned o něco menší. 

Ingredience (na 1 porci):
2 plátky toastového chleba (jde to samozřejmě i s klasickým českým konzumním)
2 vejce
2 plátky šunky
1 plátek eidamu nebo goudy (když máte cihlu, tak ji prostě nastrouhejte odpovídající množství)
kousek másla

Postup:
Každý z plátků toastu lehounce potřete máslem. Na každý z nich položte plátek šunky, doprostřed přijde sýr. Takto připravený sendvič vykoupejte z obou stran v rozšlehaném vajíčku.
Na pánvi rozpalte máslo, vyklepněte vejce (na volské oko) a vedle položte sendvič. Sendvič po chvíli obraťte. Až se začne roztékat sýr uvnitř a bílek u volského oka bude již zatuhlý, máte hotovo. Sendvič vyndejte z pánve, položte na něj hotové volské oko a můžete podávat. Nezapomeňte přiložit zeleninu.

Žádné komentáře:

Okomentovat