středa 17. prosince 2014

Mandlové polomáčené cukroví


Letos jsem s pečením vánočního cukroví poněkud naštíru. Přeci jen stěhování v kombinaci s plněním zkoušek a zápočtů domácím pracím příliš nepřeje. Přesto jsem se ale včera vybičovala, vyprosila u babičky recept na mé nejoblíbenější cukroví posledních let, zaradovala se, že nebudu muset čekat několik hodin na to, až těsto bude dostatečně odpočaté a vrhla se do vánočních radovánek. 
Jak jsem již naznačila, jedná se docela o rychlovku, kterou nemusíte dělat v předstihu několika týdnů, neb je až nebezpečně dobrá ihned po vychladnutí. Navíc patří k takovým těm receptům, které byly kdysi otištěny v nějakém časopise a pak se začaly předávat v rámci vánočních návštěv a s nimi spojenou degustací mezi kamarádkami a známými. Mám dojem, že právě s takovými předpisy dosahuji těch nejlepších výsledků.

Ingredience (na 1 plech, tedy asi 30 kousků):
na těsto:
12,5 dkg másla
8 dkg cukru moučka (pokud máte stejně mizernou odměrku jako já, tak vězte, že se to rovná 3 vrchovatým lžícím a ještě špetka navíc)
10dkg hladké mouky
10dkg sekaných loupaných mandlí

na polevu:
8dkg čokolády (na vaření nebo mléčné)
asi 1 lžíce másla (podle typu čokolády)
velká lžíce mletých (nebo sekaných) mandlí

Pozn. - mandle lze v pohodě zaměnit za lískové oříšky

Postup:
Máslo utřu s cukrem do pěny. Poté přidám mouku a mandle. Z toho vypracuju hladké těsto. To dám na 30 minut odpočinout na chladné místo. Poté ho na pomoučněném vále vyválím na plát o tloušťce 3 mm.
Vykrájím srdíčka. Dám na plech vyložený pečícím papírem. Peču ve vyhřáté troubě asi 15-20 minut na 130°C. Nečekám ale na zhnědnutí. Vytáhnu a nechám vychladnout.
 Poté si ve vodní lázni připravím čokoládovou polevu (čokoláda + máslo, nechat rozehřát). Když je to rozpuštěné, tak mašlovačkou potřu vždy půlku srdíčka (kytičky, kolečka...) a posypu mandlemi. Nechám zatuhnout a pak vyskládám do ubrouskem vyložené krabice.

Krásný advent!

Žádné komentáře:

Okomentovat