středa 5. listopadu 2014

Tiramisu - lehčí, než si myslíte



Pravé italské tiramisu. Mamma mia, kdo tuto pochoutku vymyslel, zasloužil by metál i peklo zároveň. Žloutky a mascarpone, kakao a rum, hříšně jedlý dezert je úžasně jednoduchý na přípravu ( a bohužel i na konzumaci...). 

Ingredience (na formu o průměru 18-20cm)
250g mascarpone
cca půl balíčku piškot (nejlepší je použít samozřejmě cukrářské, ale i s dětskými uděláte spoustu parády)
2 vajíčka
50g cukru
hrníček uvařené kávy (nejlépe kvalitní espresso)
1cl likéru (Amaretto) nebo dobrého rumu
2 vrchovaté lžičky kakaa

Postup:
Uvařím kávu a přiliju do ní rum. Vyšlehám žloutky s cukrem do pěny, z bílků ušlehám tuhý sníh.
Do vyšlehaných žloutků vmíchám mascarpone a pak opatrně i sníh.
Piškoty namáčím lehce a rychle v kávě a kladu je na dno formy. Když je dno pokryté, potřu piškoty polovinou krému. Pak zase pokladu namočenými piškotami, rozetřu zbytek krému a hustě popráším kakaem. Dám do lednice odpočinout alespoň na dvě hodiny, nejlepší je tiramisu ale až druhý den.

Žádné komentáře:

Okomentovat