Jednoho dne jsem byla tak nějak divně
unavená, malátná, sedět před počítačem a zpracovávat věci do práce mě nebavilo,
že jsem se rozhodla, že si pro zlepšení nálady upeču něco dobrého. Něco, co
jsem ještě nepekla. Něco, co bude mít trochu jiný postup, než na jaký jsem
zvyklá, čili něco, co mi zase rozšíří obzory. V bedýnce v zahradním
domku se krčilo ještě pár scvrklých hrušek, ve sklepě jsou zásoby jablek, a tak
bylo jasné, jaké suroviny budou součástí. A protože jsem chtěla výzvu a taky
trochu zavzpomínat na bruselské frankofonní časy, rozhodla jsem se pro obrácený
koláč sester Tatinových. Zmatkář jsem podobný, takže je to dezert přesně pro
mě!
No, musím říct, že volba to byla více
než dobrá. Párkrát jsem se u toho sice navztekala, ale věřím, že až ho budu
dělat příště, bude to už čistě s úsměvem :-)
Ingredience (na formu – pánev- o průměru cca 24 cm):
na těsto: Postup i ingredience jsou stejné jako v předchozím receptu, jen mouky i másla můžete dát o maličko
méně
na náplň:
6 středně
velkých jablek
100g cukru
60g másla
špetička
skořice (nemusí být)
citronová
šťáva
Postup:
Jablka i
hrušky oloupu, odjádřincuju a nakrájím na osminy. Zakápnu citronem.
Do pánve,
která se hodí i do trouby, dám máslo a cukr. Na plotýnce zahřívám asi 5 minut,
až se začne tvořit karamel. Poté do pánve vyskládám ovoce a posypu skořicí,
dusím. S jablky už bych neměla moc míchat, abych nezničila karamel.
Počkám, než se odpaří většina vody z ovoce – trvá to asi 15-20 minut. Pak
odstavím.
Předehřeju
troubu na 180°C. Vyjmu těsto z lednice a rozválím ho do kruhu o něco
většího, než je pánev. Přenesu ho na pánev a okraje těsta se snažím ohnout „pod
jablka“ – ne že by to úplně šlo. Těsto ostrým nočem na pár místech maličko
propíchnu. Vložím do trouby a peču asi 20-30 minut, dokud není těsto
zlatohnědé.
Poté vyndám
z trouby, nechám 5 minut chladnout a pak překlopím na talíř – nejjistější je,
když talíř přesně pasuje do pánve, nehrozí pak sesunutí jablek z těsta.
Žádné komentáře:
Okomentovat