Sezóna lilků už je sice za námi, ale
já jsem v lednici ještě jeden zapomenutý přeci jen našla. A tak jsem jej
připravila na podzimní způsob – v kombinaci s česnekem a vlašskými
ořechy jsem z něj udělala výbornou pomazánku. Belgičan tvrdí, že přesně
takovou jedl v Ázerbajdžánu, tak jestli máte rádi kavkazskou kuchyni nebo
byste ji rádi vyzkoušeli, tak s chutí do toho!
Ingredience
(na menši mísku):
3 velké
stroužky česneku
lžíce
olivového oleje
2-3 lžíce
mletých vlašských ořechů
pár snítek
bazalky
pár snítek
tymiánu
špetka
majoránky
sůl, pepř
Postup:
Lilek
nakrájím na kostky, trochu posolím a nechám chvíli vypotit. Česnek nadrobno
nakrájím a vhodím na pánev na rozpálený olivový olej. Chvilku nechám osmahnout,
poté přidám lilek. Lilek také nechám chvíli osmahnout, poté trochu podliju a
nechám dusit, dokud nezměkne. Poté přendám do mísy a tyčovým mixérem rozmixuju
na pyré. Přidám bylinky, podle chuti sůl a pepř a nechám vychladnout. Na závěr
přidám ořechy a podávám například s opečeným chlebem.
Tip:
Lze přidat i
chilli papričku a místo ořechů použít sezamová semínka.
Hmmm, to mi pripomina jede francouzsky recept. Na toustiku rozpecu kozi syr a to nakonec potru pomazankou z lilku, kterou delam z pecneho lilku, cesneku a kminu. :-) bára.kára blog
OdpovědětVymazatkozí sýr já můžu, takže díky za tip, zní to dobře! :)
Vymazat