„Fuj, dušená mrkev!“
říká spousta dětí ve školních jídelnách. My už ale nejsme děti a ani se už
nestravujeme ve školních zařízeních, a tak víme, že dušená mrkev je výborná,
sladká, jemná, prostě že dokáže dostat nejednoho strávníka téměř do rauše.
Ingredience:
1-2 cm široký plátek másla
lžíce hladké mouky
1-2 lžičky cukru
1-2 lžičky citronové šťávy
špetka soli
Postup:
Mrkev nakrájíme na kolečka a osmahneme na másle. Když začně
chytat zlatohnědou barvu, tak trochu podlijeme vodou (třetina dvoudecky), lehce
osolíme a dusíme. Téměř měkkou mrkev zaprášíme moukou a ještě podusíme. Na
závěr ochutíme citronovou šťávou a cukrem. Podáváme s bramborem.
Tip:
K mrkvi lze přidat také hrášek.
Můžeme podávat také s hovězím, zde však musíme mít na
paměti, že doba přípravy se tím značně protáhne – i když vývar z masa lze
využít na polévku či podlití mrkve.
Žádné komentáře:
Okomentovat