pátek 24. října 2014

Trhanec, tentokrát krupičný



Trhanec nepatří mezi jídla, která byste si dělali k snídani ve všední dny, nicméně o víkendu, když je venku mlha, vlhko a vy si chcete udělat příjemou víkendovou domácí sobotu, je to to pravé ořechové. Zahřeje, zasytí, vy si náramně pochutnáte a podzimní plískanice vám rázem budou připadat jako ta největší romantika na světě. Inspiraci jsem opět nalezla v knize Snídaně u Florentýny.


Ingredience (na 2 menší porce):
200 ml mléka
50g krupice (hrubé či jemné, je to fuk)
1 vejce
špetička soli
pár kapek citronové šťávy (nebo trocha bio kůry)
1 lžíce cukru krupice
2 lžíce másla
lžička vanilkového cukru na posypání
1 jablko jako doprovod


Postup:
Smíchám krupici s mlékem a nechám asi 1 hodinu odstát v lednici. Pak začnu předehřívat troubu na 190°C a na nejspodnější příčku v troubě dám mřížku a na ni teflonovou pánev, která ovšem snese pobyt v troubě..
Ke krupici s mlékem přidám sůl, lžíci rozehřátého másla a žloutek. A tak 3 kapky citronové šťávy nebo kůru. K bílkům přidám cukr krupici a vyšlehám do tuhého sněhu. Pak ke sněhu přidám krupičnou směs.
Na připravenou pánev v troubě vhodím lžíci másla, nechám zpěnit, rozliju po celé pánvi a vliju těsto. Peču asi 15-20 minut.
Pak pánev vyndám, troubu přepnu na gril, rošt dám co nejvýše to jde. Trhanec odlepím ode dna, natrhám na sousta a pocukruju. Peču ještě pět minut.
Podávám s nakrájeným jablkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat