sobota 11. října 2014

Rychlé pohankové vafle



Ne každá vafle musí být kynutá a ne každá vafle musí být z bílé mouky. A protože každý ví, že pohanka je zdravá a čas drahý, tak jistě tyto vafle po ochutnání neodsoudíte ani kvůli „podivné“ barvě, ani kvůli absenci droždí. Tentokrát totiž jedlá soda a podmáslí will do.

Ingredience (na 5-6 vaflí):


50g hladké mouky
75g pohankové mouky
40g cukru krupice
lžička jedlé sody
125ml kysaného podmáslí
1 vejce
trošinka soli
1 lžička oleje do těsta + lžička oleje na vymazání vaflovače


Postup:
Prosátou hladkou mouku smíchám s prosátou pohankovou moukou, jedlou sodou, solí a 20g cukru.
Vejce rozdělím na bílek a žloutek. Žloutek vyklepnu do hrnku, bílek do takové nádoby, která snese následné šlehání ručním mixérem.
Ke žloutku přidám podmáslí a lžičku oleje. Zahřeju necelou 1 minutu v mikrovlnce na 450W.
K bílku přidám zbytek cukru a vyšlehám do sněhu (musí držet špičky).
Žloutkovou směs přimíchám k moukám, poté přidám sníh a opět smíchám. Malou naběračkou pak těsto liju do vymaštěného vaflovače, rozetřu žáruvzdornou stěrkou a peču asi 4 minuty na střední výkon (vafle musí získat sytě zlatou barvu; kontroluji opatrně poté, co z vaflovače přestane unikat velké množství páry).
Ihned podávám, nejlépe se šlehačkou, kysanou smetanou, ovocným jogurtem nebo zavařeninou. 

Tip:
Místo podmáslí lze použít kefír nebo bílý jogurt.

Žádné komentáře:

Okomentovat