středa 1. října 2014

Pečené brambory se zeleninou



 

 

Asi jste již pochopili, že zeleninová jídla mám nadmíru ráda. Věřte ale tomu, že o pečenou zeleninu budou žadonit i zapřísáhlí masaři, kteří by za kus masa zaprodali svou duši. Budou ochotní zaprodat ji i za pár brambor, mrkev, česnek a papriku opečené na oleji v troubě. 

Ingredience (pro 2):
6 středních, spíš menších brambor
2 větší mrkve
2 malé cibule
5 stroužků česneku
1 paprika
sůl, pepř
olivový olej
(tipy na další ingredience najdete níže)

Postup:
Pustím troubu na 180°C. Brambory omyju, vykrájím bubáky, pokud není šlupka vysloveně ošklivá, tak ji neloupu a brambory nakrájím na měsíčky (prostě čtvrtky) a dám na plech. Přeliju olejem (nesmím ani moc, ani málo). Opepřím, osolím a strčím do trouby, i když třeba nebude ještě úplně předehřátá. Pak oškrábu mrkev, nakrájím ji na špalíky, osolím a přidám k bramborám. Cibuli oloupu, nechám ji vcelku na nakrájím vysloveně nahrubo. Česnek mohu nechat ve slupce. Přišoupnu to na plech. Na závěr nakrájím na větší kusy papriku a přidám. Poté, co přidám papriku, peču ještě 20 minut. Vždy, když přidávám další suroviny, tak obsah plechu vždy trochu promíchám, aby se to udělalo hezky ze všech stran a nepřipeklo se k pekáči.
Podávám buď s dresinkem (nebo smetanou) nebo jako přílohu k masu. 

Tip:
Pro masožravce mohu přidat slaninu.
Podle sezóny je také možné obměňovat jednotlivé ingredience. Můžu péct také dýni, lilek, cuketu, pórek, červenou řepu (tu strčím v zabalenou do alobalu do trouby ale ještě před bramborami, peče se nejdéle). Vždy při tom mám na paměti ale to, že nejdřív jdou na pekáč suroviny, které potřebují být v troubě déle, teprve pak ty, kterým stačí kratší doba.

Žádné komentáře:

Okomentovat