pondělí 13. října 2014

Neodolatelný hruškovo-ořechový koláč





Pokud chcete upéct koláč, kolem kterého budou všichni mlsně chodit a na kolenou vás prosit, abyste ho už konečně načli a dali jim ochutnat, upečte tento hruškovo-ořechový zákusek. Využijete v něm podzimní plody (vlašské ořechy a hrušky), marmeládu z léta a zbytek hořké čokolády, která vám leží na dně šuplíku. Koláč je skutečně efektní, a tak se hodí nejen k čaji o páté, ale i na svátečnější stůl. Porcí z něj uděláte spoustu, ale zmizí tak rychle, že se nebudete stačit divit.
Inspirovala jsem se receptem ze serveru lidovky.cz, přičemž recept jsem upravila tak, aby lépe vyhovoval mým chutím. Vynechala jsem tedy skořici, hřebíček a badyán, ubrala jsem cukru, naopak jsem přidala více hrušek a hořkou čokoládu. Množství surovin u těsto uvádím ve dvou verzích – více surovin pro ty, co raději těsta více nebo mají větší formu, méně surovin pro ty, co těsto raději tenčí.
A tentokrát více než kdy jindy doporučuju – přečtěte si recept před přípravou celý, ať víte, jak si rozvrhnout čas! 

Ingredience na těsto (forma o průměru 29cm):
350g (300g) hladké mouky
špetička soli
150g (125g) másla
90g (75g) cukru moučka
2 vejce


Postup:
Prosiju do mísy mouku. Přidám sůl. Vprostřed udělám ďůlek, kam přidám změklé, téměř tekuté máslo. Zpracuju s částí mouky na jakžtakž těsto, pak přidám vejce a cukr a těsto propracuju pořádně, do hladka. Dám aspoň na hodinu odpočívat do lednice (může být i do druhého dne).

Na povaření hrušek:


6-8 hrušek (ne úplně rozměklých)
2 lžíce cukru moučka
2 lžíce citronové šťávy
případně vanilkový lusk či extrakt


Postup:
Hrušky oloupu, rozčtvrtím a zbavím je jádřince. Pokapu citronovou šťávou. Vložím do hrnce a zaliju je vodou (tak, aby hrušky byly akorát ponořené). Přidám cukr, citronovou šťávu a případně vanilku. Vařím, dokud nejsou hrušky měkké (cca 5 minut varu, testuju nožem). Pak je vyndám a nechám okapat.

V tuto chvíli vyndám z lednice těsto, rozválím ho do vymazané a vymoučněné koláčové formy (prostě dám kouli těsto do formy, rukou trochu „rozválím“, pak si vezmu na pomoc váleček, těsto musí být nacpané až do okrajů, ale estetiku v tuto chvíli vůbec neřeším, ruce odvedou většinu práce) a zase ho vrátím do lednice. Zapnu troubu na 180°C.

Na ořechovou náplň:


150g (může být i víc) vlašských ořechů (část nastrouhám, část na hrubo nasekám)
1 vejce a 1 žloutek
půl lžičky prášku do pečiva
40g másla (6 lžic)
50g hořké čokolády (nasekat)
65g cukru
špetka soli
80g hladké mouky



Smíchám mouku, sůl, kypřící prášek, ořechy a čokoládu. Pak přidám celé vejce i žloutek, změklé máslo a cukr. Pořádně smíchám a nanesu rovnoměrně na těsto.
Navrch poskládám hrušky a dám péct na 30 minut. Kraje musí být růžové, střed pevný.
Poté si ještě připravím glazuru, kterou budu hrušky potírat, až bude koláč zchladlý.
Smíchám 4 lžíce meruňkové marmelády a panáka vody. Přivedu k varu, odstavím. Propasíruju přes sítko. Pomocí mašlovačky touto glazurou potřu hrušky. Případnými přebytky mohu potírat celý koláč, kdyby se mi chuťově zdál příliš suchý.

Tip:
Hrušky lze samozřejmě vařit s badyánem a hřebíčkem, k ořechům lze přidat skořice. 



Žádné komentáře:

Okomentovat