sobota 4. října 2014

Nekynuté lívance



Co si budeme povídat – české chuťové buňky jsou zvyklé na lívance kynuté a u těch nekynutých přeci jenom „něco“ chybí. Lívance, u kterých si nemusíte připravovat kvásek, však mají jednu nespornou výhodu – jsou mnohem rychlejší nežli jejich kynutí bratři. Dostanete-li tedy někdy neukočírovatelnou chuť na toto sladké jídlo, avšak nemáte čas na to, abyste šli do obchodu shánět droždí a pak čekali dvě hodiny na vykynutí, vytrhne vám tento recept trn z paty. A i přes určitou nedokonalost si na nich velmi pochutnáte. 

Ingredience (na asi 15-20 lívanečků, tedy množství pro dva):
120g hladké mouky
lžička prášku do pečiva
kostka másla o velikosti 1,5cm krychlových
půlka kelímku bílého jogurtu
170ml mléka
1 vejce
půl sáčku vanilinového cukru (10g)
olej na smažení



Postup:
V misce smíchám pořádně metličkou mouku a prášek do pečiva. V jiné míse smíchám rozteklé máslo, vejce, mléko a jogurt. Opět metličkou lehce vyšlehám. K této směsi po částech přidávám mouku a míchám. Žmolky ale příliš neřeším, protože ničemu nevadí. Na závěr přimíchám cukr.
Rozehřeju velkou pánev, pokapu olejem (pokud chci dosáhnout rovnoměrného rozprostření oleje, tak si mohu pomoci mastipírkem). Malou sběračkou na ni nalívám těsto tak, aby mi vznikly asi 6cm, tenké, lívance.
Jakmile se začnou na lívanci dělat bublinky a praskat, musím lívanec obrátit. Z druhé strany pak smažím už jen chvilinku (lívance jsem dělala jak na elektrickém sporáku, tak na plynu a zde musím upozornit - na plynu se musíte sakra otáčet, abyste lívance nepřipálili!).
Podávám buď jen tak, samotné, s javorovým sirupem, karamelovou omáčkou nebo s povidly či jinou zavařeninou.

Žádné komentáře:

Okomentovat