Asi už tušíte, že jsem si koláče
poslední dobou velmi oblíbila. Máte pravdu. Důvodů je několik. Jejich příprava
je o dost snazší a méně pracná než příprava dortu, přitom efekt na kolemjdoucí
je obdobný. A mně samotné se sliny sbíhají snad ještě víc, když vidím krásný
koláč, než když vidím bombastický dort, u kterého hned přemýšlím, jestli po něm
náááhodou nebudu tlustá. Do koláče se také nechají krásně zpracovat sezónní
plodiny, za všechny jmenujme jablka a hrušky, ale v létě stejně dobře
můžete upéct koláč jahodový, třešňový, višňový, borůvkový – prostě co vám
zrovna přijde pod ruku. Koláč se také o dost snáz krájí i jí, navíc si ho
můžete dát nejen k odpolední kávě, ale třeba i k rannímu čaji. A to s dortem
jde sice taky, ale bůhví, jestli se pak ještě do té práce vůbec dokulíte...
Přináším vám tedy nyní další recept
na koláč, který oplývá tenounkým těstem, sametově hebkou hruškovou náplní a
ořechovo-mandlovým posypem. Uvidíte sami, zde se zařadí po bok jablečného či
hruškovo-ořechového koláče, nebo zda je dokonce ve vašich ústech ještě předčí.
Ingredience
(na formu o průměru 29 cm)
na těsto
150g hladké
mouky
75g másla
lžička
citronové šťávy
špetka soli
lžička cukru
Do mísy
prosiju mouku. Přidám k ní cukr a
nakrájené máslo. Rychle z toho vytvořím drobenku. Do skleničky
natočím ledovou vodu, přidám citronovou šťávu a sůl. Opatrně přilévám k drobence
(je možné, že vodu nespotřebujete úplně všechnu). Ve chvíli, kdy už má těsto
schopnost držet u sebe, splácnu ho do jakžtakž koule, zabalím do mikroteňáku a
dám aspoň na hodinu do lednice. Je potřeba být rychlý a těsto zbytečně nehníst
a nezahřívat.
na náplň a
na posypání
8 zralých
sladkých hrušek
120g cukru
(záleží taky na sladkosti hrušek)
50g
polohrubé mouky
2 vejce
4 lžíce
smetany ke šlehání
lžička
citronové šťávy
hrst
vlašských ořechů
hrst mandlí
Hrušky
oloupu, zbavím jádřinců a nakrájím do mísy na tenké plátky. Pokapu řádně
citronem a promíchám – aby hrušky nehnědly. Pak k hruškám přidávám vejce,
smetanu, cukr, mouku – vždy řádně promíchám.
Zapnu troubu
na 210°C. Vymažu a vymoučním koláčovou formu, dám na ni vychlazené těsto a
částečně rukou, částečně malým válečkem vytvaruju ve formě těsto, těsto by mělo
dosahovat i na boky formy.
Poté na
těsto vliju hruškovou směs, rozetřu a dám ještě na pár minut do lednice.
Když je
trouba vyhřátá, vložím do ní těsto. 10 minut peču na 210°C, pak ztlumím na
180°C, po dalších 10 minutách na koláč nasypu ořechy a mandle a peču ještě
dalších 10 minut.
Nechám
vychladnout a podávám.
Žádné komentáře:
Okomentovat