pátek 31. října 2014

Hruškový kavárenský koláč



Asi už tušíte, že jsem si koláče poslední dobou velmi oblíbila. Máte pravdu. Důvodů je několik. Jejich příprava je o dost snazší a méně pracná než příprava dortu, přitom efekt na kolemjdoucí je obdobný. A mně samotné se sliny sbíhají snad ještě víc, když vidím krásný koláč, než když vidím bombastický dort, u kterého hned přemýšlím, jestli po něm náááhodou nebudu tlustá. Do koláče se také nechají krásně zpracovat sezónní plodiny, za všechny jmenujme jablka a hrušky, ale v létě stejně dobře můžete upéct koláč jahodový, třešňový, višňový, borůvkový – prostě co vám zrovna přijde pod ruku. Koláč se také o dost snáz krájí i jí, navíc si ho můžete dát nejen k odpolední kávě, ale třeba i k rannímu čaji. A to s dortem jde sice taky, ale bůhví, jestli se pak ještě do té práce vůbec dokulíte... 

Přináším vám tedy nyní další recept na koláč, který oplývá tenounkým těstem, sametově hebkou hruškovou náplní a ořechovo-mandlovým posypem. Uvidíte sami, zde se zařadí po bok jablečného či hruškovo-ořechového koláče, nebo zda je dokonce ve vašich ústech ještě předčí. 

Ingredience (na formu o průměru 29 cm)
na těsto
150g hladké mouky
75g másla
lžička citronové šťávy
špetka soli
lžička cukru

Do mísy prosiju mouku. Přidám k ní cukr a  nakrájené máslo. Rychle z toho vytvořím drobenku. Do skleničky natočím ledovou vodu, přidám citronovou šťávu a sůl. Opatrně přilévám k drobence (je možné, že vodu nespotřebujete úplně všechnu). Ve chvíli, kdy už má těsto schopnost držet u sebe, splácnu ho do jakžtakž koule, zabalím do mikroteňáku a dám aspoň na hodinu do lednice. Je potřeba být rychlý a těsto zbytečně nehníst a nezahřívat.

na náplň a na posypání
8 zralých sladkých hrušek
120g cukru (záleží taky na sladkosti hrušek)
50g polohrubé mouky
2 vejce
4 lžíce smetany ke šlehání
lžička citronové šťávy
hrst vlašských ořechů
hrst mandlí

Hrušky oloupu, zbavím jádřinců a nakrájím do mísy na tenké plátky. Pokapu řádně citronem a promíchám – aby hrušky nehnědly. Pak k hruškám přidávám vejce, smetanu, cukr, mouku – vždy řádně promíchám.

Zapnu troubu na 210°C. Vymažu a vymoučním koláčovou formu, dám na ni vychlazené těsto a částečně rukou, částečně malým válečkem vytvaruju ve formě těsto, těsto by mělo dosahovat i na boky formy. 

Poté na těsto vliju hruškovou směs, rozetřu a dám ještě na pár minut do lednice.
Když je trouba vyhřátá, vložím do ní těsto. 10 minut peču na 210°C, pak ztlumím na 180°C, po dalších 10 minutách na koláč nasypu ořechy a mandle a peču ještě dalších 10 minut. 

Nechám vychladnout a podávám.

Žádné komentáře:

Okomentovat