úterý 14. října 2014

Alsaský tart flambée alias Flammkuchen



I když je největší město Alsaska – Štrasburk – krásné, mám jisté důvody pro to nemít ho ráda. Jsou to důvody ryze osobní, a tak na mě neberte ohledy a až někde uvidíte nabídku zájezdu na vánoční trhy do Štrasburku, neváhejte a jeďte, bude se vám tam líbit. Kromě svařáku však nezapomeňte ochutnat ještě jednu alsaskou specialitu, a sice Tart Flambeé, čili Flammkuchen. Alsaskou pizzu, díky které jsem vzala Štrasburk na milost i já.

Ingredience (na 1 placku):
Těsto:
¼ čerstvého droždí
200g polohrubé mouky
2 lžíce slunečnicového oleje
špetka soli


Postup:
Droždí rozmíchám v 70 ml vlažné nebo lehce teplé vody. V míse smíchám mouku, špetku soli, olej a přidám i vodu s droždím. Vypracuju hladké těsto, mísu zakryju a dám na 1,5 – 2 hodiny kynout na teplé místo.

Navrch:
2 cibule
10dkg slaniny
190g (kelímek) kysané smetany
2 lžíce podmáslí
2-3 lžíce smetany ke šlehání
sůl, pepř


Postup:
Předehřeju troubu na 220°C.
Smíchám v misce smetanu s podmáslím a šlehačkou, osolím, opepřím. Cibuli oloupu a nakrájím. Slaninu nakrájím také.
Těsto vyndám z mísy a přendám na pekáč vystlaný pečícím papírem. Přímo na plechu ho rozválím na tenkou placku, ne vyšší než necelý centimetr. Potřu smetanovou směsí (a nebojím se množství! skutečně použiju všechnu). Navrch nasypu cibuli a slaninu a peču asi 10-15 minut. Ihned podávám.

Tip:
Navrch mohu také přidat houby, kozí sýr, ananas, výborná je také verze s nivou ... prostě co kdo rád.


Žádné komentáře:

Okomentovat