úterý 23. září 2014

Těstoviny s cuketou a rajčaty



Já vím, říkáte si, že vás tu pořád zásobuju jen zeleninovými jídly a pořádná flákota stále nikde. Jenže když na zahrádce ještě můžete sbírat poslední červená rajčata a poslední křupavé cukety, vařte pak guláš! 
Toto je velmi lehká omáčka, ve které vás mile překvapí svěžest cukety a kombo petrželka-bazalka. Dávejte ovšem pozor! Omáčka je velmi jedlá i bez těstovin, tak aby vám na ně něco zbylo! O těstovinách se v receptu nezmiňuju – vyberte třeba farfalle, dbejte na to, že těstoviny se vhazují do skutečně pořádně bublající vody, vaří se jen do stavu al dente, voda se solí až po vložení těstovin, nepřidává se do nich olej a neproplachují se na závěr. Na jednoho člověka počítejte asi 100g těstovin, pro velmi hladové 200g.

Ingredience (pro 2 nepříliš hladové):


1 spíš menší cuketa
4 středně velká rajčata
3 stroužky česneku
3 snítky hladkolisté petržele
3 snítky bazalky
provensálské koření
sůl, pepř
olivový olej
lžíce parmazánu


Postup:
Česnek oloupu, nahrubo nakrájím. Cuketu podélně rozkrojím a pak nakrájím na malé kousky. Rajčata spařím, oloupu a nahrubo nakrájím. Bazalku a petrželku taky nahrubo nakrájím.
Do pánve vliju dvě lžíce oleje. Když je olej horký, vhodím do něj česnek, ztlumím plamen a asi dvě minuty opékám. Pak přidám cuketu, posolím, přidám provensálské koření (nešetřím jím!). Dvě minuty opékám. Poté přidám rajčata a petrželku s bazalkou, podle chuti opepřím. Vařím asi pět minut. Poté smíchám s těstovinami, posypu parmazánem a podávám. 

P.S. A nebojte, i na ten guláš a flákotu brzy dojde, jen co se ochladí a výběr čerstvé zeleniny bude omezený. 

1 komentář:

  1. Máme na zahrádce záplavu cuket, tak jsem recept vyzkoušela a myslím, že ho ještě párkrát zopakuju :)

    OdpovědětVymazat