pondělí 29. září 2014

Tajine na švestkách a koriandru



Maroko je zemí mnoha vůní i smradů, oslíků, ale taky tajínů. Tajine je název pro typ hrnce a co do něj dáte, je čistě na vás, vždycky to bude tajine. Nám však nejvíce zachutnal hovězí tajine na švestkách, jídlo, které dostanete v každém tradičním marockém jídelním stánku v medině. A tak jsme pořídili hrnec tajine, koupili pár švestek a pokaždé, když tajine vaříme, cítíme se, jako bychom byli zpátky ve svérázném, ale krásném arabském světě.

Ingredience (pro 2):
250g hovězího masa (jako na guláš)
2 malé cibule nebo šalotky
1 větší mrkev
6 sušených švestek
citron na pokapání
petrželová nať
sůl, pepř, koriandr, kmín
4 stroužky česneku


Postup:
Na pánvi osmahnu nakrájený česnek a cibuli (té asi polovinu množství), pak přidám oselené a opepřené maso, nakrájené na malé kostičky. Počkám, dokud maso nezhnědne a nezatáhne se. Na dno tajinu vliju asi lžíci olivového oleje a naskládám na něj neosmahnutou cibuli a nakrájenou mrkev a švestky. Přisypu obsah pánve, podliju trošinkou vody. Přidám koriandr (asi 20 rozmáčknutých kuliček) a přiklopím. Dusím na mírném plameni a každých 20 minut kontroluju, zda není potřeba podlít. Nechám dusit asi 1,5 hodiny.
Na závěr přidám drcený kmín a petržel, pokapu citronem a ještě trošku podliju vodou. Přiklopím a zvýším plamen. Po 5 minutách odstavím.
Podávám s kuskusem nebo opečenými bramborami.

P.S. Tento blog má být také o cestování. Dám vám tedy pár marockých tipů. 
1) V Maroku se vůbec nebojte cestovat vlakem - vlaky jsou pohodlné, na úrovni našich rychlíků, jsou rychlé a poměrně levné. O bezpečnost v nich nemusíte mít obavy už vůbec.
2) Až pojedete do Fesu (což je přenádherné město), odmítejte s úsměvem všechny samozvané průvodce a nedejte na jejich varování, že v medině se sami ztratíte. V medině totiž existuje velmi důkladný systém barevného a číselného značení, které vás medinou spolehlivě provede (problém může nastat jen za tmy, kdy barvy značek už nejdou rozeznat). Na samozvané průvodce se ale vykašlete obecně. Není o co stát. Na cestu se raději ptejte dětí a žen.
3) Nečekejte, že bude na každém rohu kuskus. Pro Maročany je kuskus sváteční jídlo, a tak kromě pátku není zas tak úplně k vidění.
4) Casablance se pokud možno vyhněte. O romantické město se fakt nejedná a pokud chcete v Maroku navštívit "evropštější" město, jeďte raději do Rabatu.  
5) Když zalezete někde do čajovny nebo kavárny, kde jsou především místní a staří dědulové, nikoli turisti, budete mít možnost poznat tu slunou stránku marocké povahy - přátelskost, otevřenost a vřelost.  
6)  Zopákněte si francouzštinu. V angličtině Maročani úplně nevynikají. A když už, tak jsou to často místní vykukové, kteří se ji naučili kvůli škubání turistů
7) ale nezapomeňte a vždy si opakujte tuto formuli: "Smile, you are in Morocco!" 

2 komentáře:

  1. To mi připomíná, že jsem film Casablanca pořád ještě neviděla a myslím, že jsem o hodně přišla. Z cestování mám ale trochu strach a představa, co bych si počala někde v Africe...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film Casablanca je super, ale to město už tolik ne... Maroko můžu k cestování opravdu doporučit, je to jiný svět, ale o to víc zážitků si člověk přiveze. A to jídlo!

      Vymazat