středa 24. září 2014

Slaný francouzský quiche



Moje maminka si kdysi zapůjčila z knihovny knížku o tom, jak Francouzky hledají štěstí, nebo tak nějak se to jmenovalo. Bylo tam vylíčeno, jak Francouzky jsou při každé příležitosti sexy, flirtují snad i se sousedovic psem, mají vždy spokojené rodiny a oddané muže a to vše kvůli jejich krajkovému spodnímu prádlu a neodolatelnému kuchařskému umu. Kdo Francouze zná, či Francii navštívil, tak si dokáže udělat obrázek o tom, kde asi tak stojí pravda. Ať už však Francouzky jsou či nejsou elegantní, u nás se od dob zapůjčení této knížky významně zvýšila frekvence, s jakou se začaly připravovat francouzské pokrmy. Což není zas tak špatné zakončení příběhu :-)
 
Ingredience na těsto (do formy o průměru 29 cm, 4 lidi z toho budou přejedení, jako chuťovka to poslouží klidně i 8 lidem):


105g másla (musí být změklé)
200g hladké mouky
1 vejce
3 lžíce mléka
špetka soli


Postup:
V míse smíchám mouku se solí. Přidám máslo, prsty promíchám jako na drobenku.
Do hrubé drobenky vmíchám prsty vejce. Přidám mléko a zpracuji na těsto a vytvořím z něj kouli. Dám do lednice a nechám nejméně 30 minut odpočívat.
Než začnu připravovat náplň, tak zapnu troubu na 240°C a nechám předehřát.

Ingredience na náplň:


4 žloutky
4 bílky
250ml smetany ke šlehání
105g nastrouhaného ementálu
200g slaniny nakrájené na nudličky
200g šunky nakrájené na čtverečky
troška pepře, může být i muškátový oříšek


Postup:
V míse rozšlehám žloutky se smetanou, přidám sýr, pepř a promíchám. Z bílků ušlehám sníh a po částech vmíchám ke zbytku.
Z lednice vyndám těsto, položím do vymaštěné formy a přímo ve formě rozválím (mohu si pomoct i rukama). Na těsto nasypu šunku a slaninu. Pak to zaliju vaječnou směsí a peču 30 minut.
Podávám se zeleninou, teplé nebo studené.

Tip:
Pokud by se vršek koláče měl v troubě vysloveně pálit (ne jen zhnědnout, to je normální), zakryju ho alobalem.
Místo šunky a sýra mohu zvolit i jiné příchutě. Například tuňák s rajčaty, špenát, olivy apod.

1 komentář: