úterý 9. září 2014

Khačapuri jako ze Svanetie


„Khačapuri, khačapuri, khačapuri!“ Jsou tři ráno, jedeme nočním vlakem z Tbilisi vstříc Svanetii, stavíme na každé mezi a na každé mezi vyřvávají gruzínské ženy heslo „Khačapuri.“ Když pak v horách, v Adishi, ochutnáváme domácí khačapuri, připravené v peci a s domácím sýrem, je nám jasné, že na tohle jídlo, stejně jako na celou krásnou Gruzii, nikdy nezapomeneme. A tak v Čechách kupujeme droždí, balkánský sýr a hledáme po internetu, jak úžasného khačapuri dosáhnout i v našich podmínkách. S čistým srdcem mohu říci: Našli jsme! S výhledem na ledovce sice chutná ještě lépe, ale i ta naše verze je skvělá.

Ingredience (na 2 placky):


125ml mléka
4 vejce
400g balkánského sýru (nebo směs balkánu a mozzarely)
zhruba 500g mouky
lžička soli
půl kostky droždí (nebo 5g instantního)


Postup:
Utvořím si kvásek (vlažné mléko, droždí, trocha mouky – smíchat, zakrýt), lehce ho zahřeju a nechám 20 minut pracovat. Pak to smíchám se solí, moukou i vejci (nesmějí být ledová), propracuji a nechám asi půl hodiny kynout v přikryté míse na teplejším místě.
Dám předehřát troubu na 250°C.
Vykynulé těsto rozdělím na dvě poloviny a z každé udělám placku – ne vyšší než 1 cm. Na tyto placky dám rozdrobený sýr. Pak to zabalím jako koláč, potřu rozkvedlaným vajíčkem a dám to do rozpálené trouby na cca 10 minut. Vyndám, když je celý koláč zlatavý.
Podávám nejlépe teplé a se zeleninovou oblohou.

Žádné komentáře:

Okomentovat